Rotterdam gaat het aantal stallingsmogelijkheden voor fietsen flink uitbreiden. De gemeente laat weten dat er dit jaar vijftienhonderd tot tweeduizend extra stallingsplekken komen.

Het fietsgebruik in Rotterdam groeit snel en daarmee ook de behoefte aan extra stallingen. De gemeente heeft becijferd dat de komende tien jaar 60.000 extra plekken nodig zijn en in 2040 zelfs bijna 75.000.

"Om mensen te verleiden op de fiets te stappen, heb je meer nodig dan goede fietspaden. Het is minstens zo belangrijk om je fiets veilig te kunnen parkeren, dicht bij de plek waar je wil zijn", zegt verkeerswethouder Judith Bokhove. "Op veel verschillende plekken zijn daarom extra stallingen nodig."

Deze zomer komen er al elfhonderd extra fietsparkeerplekken op de Conradstraat, naast het Centraal Station. Ook komen er meer dan tweehonderd tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoek van de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling voor 450 fietsen.

De gemeente heeft bovendien een fietsparkeerstrategie vastgesteld. Daarin staat dat op meerdere plekken gekeken wordt naar inpandige fietsenstallingen, die samen plaats bieden aan tienduizend fietsen. Ook komen er, waarschijnlijk vanaf 2024, extra overdekte stallingsmogelijkheden aan de Coolsingel en onder het Schouwburgplein.

Ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten wordt ook gevraagd een helpende hand te bieden. De gemeente hoopt op die manier tot meer dan tienduizend stallingsplekken te komen. Daarnaast komen er proeven met fietsparkeervakken en pop-upstallingen.