De gemeente Rotterdam vindt een duurder ov-kaartje en het schrappen van bus-, tram- en metrolijnen onbespreekbaar. De bezuinigingsvoorstellen van de metropoolregio gaan volgens de gemeente te ver en zorgen ervoor dat mensen het ov links laten liggen en voor de auto kiezen.

De bezuinigingsvoorstellen brengen de bereikbaarheid van de stad in gevaar, stelt verkeerswethouder Judith Bokhove. Toch wil de GroenLinkser niet het hele pakket aan maatregelen afwijzen. De RET stevent door de kleine reizigersaantallen in de coronacrisis af op enorme tekorten. Het vervangen van de vaste conducteur door vliegende brigades vindt Bokhove daarom te overzien.

Maar de meeste partijen zijn van mening dat het toezicht in het openbaar vervoer niet mag veranderen. "We mogen nooit concessies doen op sociale veiligheid", aldus Dieke van Groningen van de VVD.

De raad en Bokhove zijn het erover eens dat het Rijk met meer geld over de brug moet komen voor het ov. De politie verwacht dat dat ook gaat gebeuren, maar de wethouder betwijfelt of het genoeg zal zijn om de rode cijfers weer zwart te maken.