Zeker vijftien verdachten van de avondklokrellen op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid moeten zich de komende maanden voor de rechter verantwoorden voor hun daden op de avond van 25 januari. Dat meldt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag aan de gemeenteraad. De verdachten kunnen een flinke strafeis verwachten.

Een 25-jarige Zwijndrechtenaar werd eerder al veroordeeld tot vier weken cel voor zijn aandeel in de rellen. Volgens Aboutaleb wil het Openbaar Ministerie (OM) een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving dat hard wordt opgetreden om de rust en veiligheid op straat te herstellen.

"Geweld tegen personen met een publieke taak wordt niet getolereerd. Het is verwerpelijk gedrag dat snel en zwaar bestraft dient te worden, vanuit de lik-op-stukgedachte", aldus de Rotterdamse burgemeester.

Tot op heden zijn er nog geen taakstraffen (werkstraf en/of leerstraf) opgelegd. Voor minderjarigen geldt dat een verwijzing naar bureau Halt alleen van toepassing kan zijn als zij enkel de avondklok hebben overtreden zonder zich te hebben opgehouden in de buurt van rellen.

De schade zal ook zoveel mogelijk verhaald worden op de daders. Ondernemers liepen voor tonnen aan schade op. Ook de schade aan publieke eigendommen was groot.