Ahmed Aboutaleb maakt kans om Wereldburgemeester 2021 te worden. Hij is een van de 32 finalisten uit 21 landen die worden geprezen om hun leiderschap tijdens de coronapandemie. Om op de shortlist te komen moesten burgemeesters zich bewust zijn van de langetermijngevolgen van de coronapandemie.

De verkiezingen worden sinds 2004 georganiseerd door City Mayors Foundation, een internationale denktank over stedelijke aangelegenheden. De shortlist van de Wereldburgemeester voor 2021 bestaat uit burgemeesters van internationale metropolen, maar ook van middelgrote en kleinere steden.

Aboutaleb wordt geprezen om zijn rol als voorvechter van vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en het tegengaan van discriminatie. Andere Nederlandse kandidaten op de lijst zijn Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, en Klaas Agricola, burgmeester van Dantumadiel.

Het World Mayor Project licht de uitdagingen waarmee burgemeesters in verschillende delen van de wereld worden geconfronteerd uit en belicht hun prestaties. De prijs voor Wereldburgemeester 2021 gaat naar de kandidaat die zijn of haar medeburgers ervan overtuigt dat de maatschappij sterker, eerlijker en groener moet.

Er wordt onder meer gekeken naar de kracht en overtuiging van de uitspraken van de burgmeesters. De winnaar wordt aan het einde van het voorjaar bekendgemaakt.