De rechtbank heeft donderdag een 32-jarige agent van de Rotterdamse politie schuldig bevonden aan het veroorzaken van een aanrijding waarbij een automobilist zwaar lichamelijk letsel opliep. De man heeft een taakstraf van zestig uur opgelegd gekregen en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een half jaar.

Het ongeluk gebeurde in augustus 2019 toen de politieman en zijn collega in Capelle aan den IJssel een noodmelding kregen. Ze zetten vaart naar de Rotterdamse wijk Zevenkamp waar het leven van een vrouw op het spel stond. Toen de 32-jarige diender achter het stuur van de politiebus een file wilde omzeilen, ging het mis. De bus klapte op een bestelwagen waarvan de bestuurder gewond raakte.

Het Openbaar Ministerie sleepte de agent voor de rechtbank omdat hij roekeloos en te hard zou hebben gereden. De aanklager eiste een taakstraf van 120 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een half jaar. Voorwaardelijk; dat wel, want anders zou de diender zijn werk niet meer kunnen doen. "Ik heb naar eer en geweten gehandeld", oordeelde de verdachte over zijn optreden.

De rechtbank vindt echter dat de agent "aanmerkelijk onvoorzichtig" heeft gereden. Hij reed bij het naderen van een kruising te hard om nog op tijd te kunnen stoppen voor de bestelwagen die plotseling afsloeg. De geëiste taakstraf werd door de rechtbank gehalveerd omdat de agent ook al een disciplinaire maatregel door zijn werkgever opgelegd heeft gekregen.