De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft maandag een noodbevel afgekondigd voor het gebied rond de Groene Hilledijk en de Beijerlandselaan. De politie heeft meerdere aanhoudingen verricht en traangas ingezet vanwege de ongeregeldheden in de stad.

Het noodbevel geldt van maandag 20.00 tot dinsdag 4.30 uur. De politie moet op meerdere plekken in Rotterdam ingrijpen. Op sociale media gaan beelden rond waarop is te zien dat ook een politiebureau wordt aangevallen door de relschoppers.

Verschillende winkels aan de Beijerlandselaan worden op dit moment geplunderd. Ook op de hoek van de Polderstraat en de Polderlaan in Rotterdam greep de mobiele eenheid (ME) in toen daar tientallen jongeren aan het rellen waren. Een van de relschoppers raakte gewond.

De jongeren gooiden met stenen naar de politiebusjes en ook daar moesten bushokjes het ontgelden. In het verlengde van de Putsebocht staat een auto in brand. Een flinke groep van de marechaussee is aanwezig. Aan de Groene Hilledijk is de KFC vernield en op de Schildstraat is door de relschoppers een barricade opgeworpen en in brand gestoken.

Op meerdere plekken in Rotterdam is het onrustig.

Op meerdere plekken in Rotterdam is het onrustig.
Op meerdere plekken in Rotterdam is het onrustig.
Foto: ANP

Politie spreekt van honderden relschoppers

Er zijn volgens de politie honderden relschoppers op de been. Op de Beijerlandselaan stond de politie tegenover ongeveer vijftig jongeren die met stenen en vuurwerk gooien. "De jongeren proberen de politie uit te dagen. We zien de stenen door de lucht vliegen. De mobiele eenheid treedt op en voert charges uit. De jongeren moeten daar gewoon wegwezen", aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens de politie zijn meerdere aanhoudingen verricht. Ook bushokjes worden door de jongeren gesloopt. De ME zet het waterkanon in om de jongeren te verdrijven. Op last van de politie laat vervoerder RET bussen via een andere route rijden. De jongeren proberen via de zijstraten terug op het plein te komen. In de hele wijk is het inmiddels onrustig.

In het centrum van Rotterdam was eerder op de avond veel politie op de been. Een paar groepjes jongeren liepen zonder duidelijk doel rond. De politie vroeg de jongeren om hun legitimatie te tonen. Een enkeling werd gefouilleerd.

Jongeren die wegrenden, werden direct staande gehouden door de politie. Drie jongens die niet naar de politie luisterden of geen identificatie konden tonen, zijn aangehouden. Het is allemaal bedoeld om de aangekondigde rellen meteen in de kiem te smoren.