De gemeente Rotterdam heeft plannen om het stadsdeel Delfshaven beter bereikbaar en groener te maken. Ook wil de gemeente dat het water in de wijk een grotere rol gaat spelen.

Door de nieuwe plannen van de gemeente krijgt het historisch karakter van het water een belangrijkere rol. De Aelbrechtskolk wordt het historisch centrum en de Middenkous een mogelijk waterpark. Deze plannen komen er om waterstructuren te bevorderen die door de groei van de Rotterdamse haven en de aanleg van de Coolhaven zijn doorbroken.

De oude sluis tussen de Aelbrechtskolk en de Delfshavense Schie zou weer toegankelijk voor sloepen worden gemaakt. Door de Havenstraat anders in te richten ontstaat een betere verbinding met de Mathenesserdijk.

Het middeneiland wordt aantrekkelijker gemaakt door een route rondom het eiland met plekken aan het water waar je kunt zitten. Ook zouden er drie nieuwe bruggen komen: twee bij de molens en één bij de Schiedamseweg. Omdat er nu weinig interactie tussen het woongebied en het toeristisch gebied is, kijkt de gemeente naar betere verbindingen tussen beide gebieden.

De gemeente wil de bereikbaarheid van Historisch Delfshaven vergroten door de Havenstraat, Kapiteinsbuurt en Middenkous in te richten als entreegebieden. Er zijn plannen om Delfshaven te verbinden aan vaar- en fietsroutes. Ook wil de gemeente het openbaar vervoer naar Historisch Delfshaven stimuleren. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de parkeerproblemen in het stadsdeel opgelost kunnen worden.