De gemeentelijke schulden van drieduizend Rotterdamse slachtoffers van de toeslagenaffaire worden ook kwijtgescholden, maakte wethouder Michiel Grauss (Schuldenaanpak) donderdag bekend. Ook vraagt de gemeente bedrijven om dat voorbeeld te volgen.

De gemeente Rotterdam heeft naar aanleiding van een oproep vanuit de gemeenteraad besloten de gemeentelijke schulden van gedupeerden kwijt te schelden. De oproep kwam van Nina-raadslid Ercan Büyükçifçi. "Ouders verdienen een volledige schone lei", zegt Büyükçifçi. Hierin krijg hij ook steun van andere partijen.

Graus wil met deze aanpak de slachtoffers rust en helderheid bieden. Ook wil hij een signaal geven naar andere gemeenten om dezelfde stap te zetten.

Om uit te sluiten dat bij de gemeente dezelfde fouten worden gemaakt als bij de Belastingdienst, wil DENK-voorman Stephan van Baarle dat de gemeente haar eigen organisatie inspecteert op discriminatie, discriminerende algoritmes en etnisch profileren. Van Baarle heeft een motie ingediend waarin hij het college hiertoe oproept. Grauss zei eerst in het college te willen bespreken of daar een onderzoek naar geopend moet worden.

Rotterdam is de gemeente met de meeste gedupeerde ouders. Volgens Grauss hebben inmiddels 1.118 Rotterdammers zich gemeld bij de Belastingdienst. Zij komen in aanmerking voor het compensatiebedrag van 30.000 euro.

Het is nog niet bekend hoeveel geld er wordt kwijtgescholden. De grootste schuldenlast lag bij de overheid, maar ook bij de vaste lasten en de schulden aan private partijen. "Dit verdienen ze. Deze mensen is onmenselijk veel leed aangedaan", zegt Grauss.