De rechtbank heeft een twintigjarige Rotterdamse postbode de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd wegens grootschalige identiteitsfraude en oplichting. De verdachte gebruikte een jaar lang adresgegevens van tientallen mensen om online goederen te bestellen zonder ervoor te betalen.

De man fotografeerde poststukken en belborden van woningen en maakte vervolgens valse e-mailadressen en accounts aan. Via internet kocht hij daarna voor duizenden euro's kleding en schoenen. Hij koos daarbij voor de optie achteraf betalen en paste het bezorgadres aan, zodat de bestellingen naar verschillende afhaalpunten werden gebracht.

Omdat valse e-mailadressen werden gebruikt, ontvingen nietsvermoedende slachtoffers weken nadat de Rotterdammer bestellingen op hun naam had gezet aanmaningen. Het overkwam zeker 36 slachtoffers.

De verdachte kwam vorig jaar in beeld tijdens een onderzoek naar oplichting met voetbalkaartjes. Hij zat daar enige tijd voor vast, maar na zijn vrijlating ging hij gewoon door.

De verdachte, inmiddels geen postbode meer, verklaarde weinig geld te hebben en toch mee te willen doen met zijn vrienden die dure kleding droegen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een jaar cel. Nu hem naast de werkstraf een voorwaardelijke celstraf van vier maanden is opgelegd, beraadt het OM zich op een hoger beroep.