In Rotterdam zijn de gemiddelde huurprijzen voor woningen in de vrije sector in het derde kwartaal licht gestegen. De gemiddelde huurprijzen namen per vierkante meter 0,6 procent toe en nieuwe huurders betaalden gemiddeld 16,04 euro.

Rotterdam is daarmee de enige uitzondering van de vijf grootste steden in Nederland, blijkt donderdag uit cijfers van woningplatform Pararius. In de andere vier steden daalden de huurprijzen.

De gemiddelde huurprijs voor woningen in de vrije sector is in het derde kwartaal licht gedaald, met 0,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het was voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2014 dat de prijzen voor nieuwe huurders daalden.

In het tweede kwartaal werd al duidelijk dat in sommige grote steden een voorlopig einde was gekomen aan de almaar voortdurende stijging van de prijzen die huurders betalen als ze een andere woning betrekken. Gemeten over het hele land was toen nog wel sprake van een toename. Dat was in het voorbije kwartaal niet meer het geval.

Naast Rotterdam zijn er nog andere regio's waar de huren wel stijgen. Deze liggen vooral buiten de Randstad.

Oorzaak van de daling zoekt het woningplatform vooral in de coronacrisis. Door de pandemie zijn minder expats op zoek naar een huurwoning. Om de woningen toch te kunnen verhuren, besluiten verhuurders dan maar om de prijzen te verlagen.