Het grootste drijvende zonne-eiland van Europa dat meedraait met de zon is vrijdag geopend in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het park moet een stap zijn naar het energieneutraal maken van het drinkwaterproces, zo meldt Evides Waterbedrijf.

Het drijvende park meet 1 hectare en is gelegen op het waterbekken van Evides. Het waterbekken wordt door Evides benut om voorgezuiverd rivierwater voor het drinkwaterproductieproces in op te slaan.

Het zonnepark is tot stand gekomen door een samenwerking van Evides Waterbedrijf en Floating Solar, die het zonnepark levert. Evides neemt de van het park afkomstige groene stroom op om de productie van drinkwater meer energieneutraal te maken.

Op het eiland zijn 4.787 zonnepanelen geplaatst, dat zorgt voor een jaaropbrengst van ruim 2 miljoen kWh aan duurzame energie. Het eiland volgt de zon, wat een optimaal rendement aan duurzame energie zou opleveren.

Kees-Jan van der Geer, directeur van Floating Solar: "Omdat de installatie met speciale sensoren de zon kan volgen, wordt zoveel mogelijk zonnekracht effectief benut. Het meedraaien gebeurt met lieren. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen voor een optimaal resultaat aan duurzame energie."