Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft donderdag de noodverordening voor veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond getekend, waarmee de landelijke maatregelen die maandag door het kabinet werden aangekondigd van kracht zijn voor vijftien gemeenten in de regio.

De aangescherpte maatregelen van maandag houden in dat het niet langer toegestaan is om met groepen van drie of meer personen over straat te lopen.

"Ik roep alle Rotterdammers op toch vooral thuis te blijven, sociale contacten te mijden en de 1,5 meter in acht te nemen. Het voorkomen van verdere verspreiding van het virus is ons doel", meldt Aboutaleb.

"Spreek elkaar daar ook op aan en houd rekening met elkaar. Houdt u zich niet aan de maatregelen, dan zullen onze handhavers op straat u daarop aanspreken en u wijzen op uw verantwoordelijkheid."

Ook heeft de burgemeester de bevoegdheid gekregen om gebieden volledig af te sluiten, zoals parken, wijken en stranden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.