De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een brief gestuurd aan bewoners van verpleeghuizen en kleine woongroepen om ze een hart onder de riem te steken ten tijde van de coronacrisis.

De burgemeester schreef de brief aan ouderen omdat deze groep grote gevolgen ondervindt van de landelijke maatregelen die zijn getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

"Familie, vrienden en kennissen kunnen niet bij u op bezoek", schrijft Aboutaleb. "Dat is allemaal heel verdrietig, dat snap ik heel goed. Maar ik hoop dat u begrijpt dat die strenge regels er zijn om u te beschermen."

"Ik ben ervan overtuigd dat het zorgpersoneel en heel veel vrijwilligers nu hun best gaan doen om dit leed te verzachten. Ik hoop dat u de komende tijd goed doorkomt en dat iedereen elkaar weer snel in de armen kan sluiten", besluit de burgemeester zijn brief.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.