De gemeente Rotterdam waarschuwt mensen voor hoogwater maandag en dinsdag bij met name het Noordereiland. Op sommige plekken stond het water maandag rond 16.00 uur al tot kniehoogte en het waterpeil stijgt de komende uren waarschijnlijk verder.

Het hoogwater komt door een combinatie van springtij, hoge rivierafvoer en een sterke westenwind. Volgens Rijkswaterstaat is de waterstand op sommige plekken rond de 2,50 meter boven NAP. In die situaties zet de gemeente de lager gelegen kades van het Noordereiland en vanaf Bolwerk naar de Plantagelaan af.

Mensen wordt verzocht om hun auto's niet langs de kades te parkeren. Als het nodig is, sleept de politie de auto's weg.

Het brugdeel van de Binnenhavenbrug in de wijk Feijenoord kan bij hoogwater onder water komen te staan. Hierom kan wegverkeer tussen maandag 14.30 en 18.00 uur en dinsdag van 3.30 tot 7.00 uur geen gebruik maken van de brug. Verkeersregelaars staan aan beide kanten van de brug en begeleiden het verkeer.

Bij een waterstand van 1,90 meter boven NAP sluiten de Rotterdamse brug- en sluiswachters de vloeddeuren van de Boerengatbrug en Nieuwe Leuvehavenbrug, zodat Rotterdammers droge voeten houden. Dit heeft geen gevolgen voor het wegverkeer.