De organisatoren van trouwstoeten in Rotterdam moeten dit sinds 1 januari ten minste vijf dagen van tevoren melden bij de gemeente. Wie zich niet aan de nieuwe regel houdt, riskeert een geldboete, meldt de gemeente Rotterdam donderdag in een persbericht.

Naast de meldplicht moeten deelnemers aan een trouwstoet zich aan de verkeersregels houden en mogen er geen wegen worden afgezet of geblokkeerd.

De voorschriften volgen op een reeks ongeregeldheden vorig jaar tijdens trouwstoeten in Rotterdam. Eind augustus werd een politieagent bewusteloos geslagen door een deelnemer van een trouwstoet. Dat gebeurde toen de politie ingreep na gevaarlijk rijgedrag en onnodig toeteren. De betreffende agent liep een whiplash op.

Eind september deelde de politie in totaal voor 5.000 euro aan bekeuringen uit aan deelnemers van een trouwstoet voor hinderlijk en gevaarlijk verkeersgedrag. Half november werden dertig mensen van een andere trouwstoet beboet voor soortgelijke overtredingen.

Aboutaleb: Trouwstoeten verstoren vaak openbare orde

Trouwstoeten in Rotterdam met vooral Turkse en Marokkaanse Nederlanders verstoren volgens Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vaker de orde en het verkeer, zei hij destijds als reactie op de mishandelde agent. "Waar het misgaat is dat trouwstoeten denken zich niet te hoeven houden aan de verkeersregels." Hij noemde als voorbeeld het uit autoramen hangen, met vlaggen zwaaien, langzaam rijden en toeteren.

Het aanmelden van een trouwstoet is gratis en aanmelders ontvangen een schriftelijke bevestiging. Deelnemers moeten die bevestiging tijdens de stoet kunnen tonen als daarom wordt gevraagd.

Nieuw beeld van mishandeling agent bij trouwstoet in Rotterdam
27
Nieuw beeld van mishandeling agent bij trouwstoet in Rotterdam