De gemeente Rotterdam heeft de hoogtemeter voor vrachtwagens in de Maastunnel verplaatst om de kans kleiner te maken dat het systeem onterecht aanslaat, laat wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit) woensdag weten als reactie op vragen van de Rotterdamse VVD. Sinds de heropening is de tunnel gemiddeld zeven tot acht keer per dag tijdelijk gestremd door een hoogtemelding.

Volgens Dieke van Groningen (VVD) duurt het na zo'n hoogtemelding ten minste vijf tot tien minuten voordat de weg weer vrij is. In de tussentijd is het verkeer aan beide zijden van de
Maastunnel gestremd, wat vaak tot lange files leidt.

Vrachtwagens mogen maximaal 4 meter hoog zijn om de Maastunnel te passeren. Als de hoogtemeter aanslaat, wordt dit in de praktijk echter vaak niet veroorzaakt door een te hoge vrachtwagen, maar door uitsteeksels of een specifieke belading. Ook kan het kantelen van een vrachtwagen op het moment van de meting een hogere waarde geven. Om het aantal foutieve hoogtemeldingen te verminderen, is de meter nu op 18 meter van de oorspronkelijke plek geplaatst.

Wethouder Bokhove stelt dat een te hoge vrachtwagen wettelijk een overtreding is, maar dat de bestuurder over het algemeen niet beboet wordt. Het vaststellen van de overtreding zou een relatief grote inzet van de politie vereisen. Wel heeft de gemeente onlangs contact opgenomen met de politie. De conclusies van dat gesprek zijn nog niet bekendgemaakt.