Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht, dat bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen, wordt donderdagavond 16 januari onthuld in Rotterdam.

Het kunstwerk is ontworpen door Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Omdat het 27 januari 2020 precies 75 jaar geleden is dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd, kreeg Roosegaarde de opdracht om dit monument te maken. Met het kunstwerk wordt stilgestaan bij Nederlandse Holocaustslachtoffers.

Roosegaarde heeft voor het monument gebruikgemaakt van stenen omdat stenen in de Roma- en Sinti-cultuur erg belangrijk zijn. Het kunstwerk, met een diameter van 20 meter, bestaat uit 104.000 stenen die om de paar seconden weer oplichten en uitdoven. "Als een ademhaling in licht", zegt Roosegaarde.

De presentatie van het monument vindt plaats op donderdag 16 januari om 19.00 uur aan de Stieltjesstraat in Rotterdam. Naast Rotterdamse nabestaanden van slachtoffers en Daan Roosegaarde, zullen burgemeester Ahmed Aboutaleb, staatssecretaris Paulus Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei ook bij de onthulling aanwezig zijn.

Hierna zal het lichtmonument langs 150 Nederlandse gemeenten gaan, waar Joden, Roma en Sinti woonden en zijn gedeporteerd.