Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een geldboete van 340 euro tegen een 36-jarige Rotterdammer geëist voor het seksueel intimideren van vrouwen in het centrum van Rotterdam.

De verdachte sprak de vrouwen aan, ging naast hen zitten, maakte opmerkingen of kus- en handgebaren en riep hen na als zij van hem wegliepen.

Toezichthouders van de gemeente waren op meerdere momenten getuige van zijn gedrag.

"In totaal heeft verdachte acht vrouwen lastiggevallen. Meerdere vrouwen hebben duidelijk laten merken niet gediend te zijn van zijn gedrag. Anderen waren minder expliciet, maar allemaal negeerden zij de verdachte of namen zij fysiek afstand", aldus de advocaat-generaal, die vervolgens voor "een passende straf" pleitte. "Hopelijk leert hij daarvan en worden vrouwen door hem niet meer lastiggevallen."

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde hem vorig jaar tot twee voorwaardelijke geldboetes van 100 euro en een proeftijd van twee jaar. De verdachte ging tegen het vonnis in hoger beroep.

Straatintimidatie is strafbaar in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft straatintimidatie per 1 januari 2018 strafbaar gesteld. Sindsdien kreeg het OM met acht soortgelijke zaken te maken. De zaak tegen de 36-jarige Rotterdammer is de eerste Rotterdamse straatintimidatiezaak in hoger beroep.

Het gerechtshof in Den Haag doet op 19 december uitspraak in de zaak.