Ongeveer vijftienduizend mensen hebben zaterdag tussen 14.00 en 20.00 uur een gratis ritje gemaakt met de metro tussen Schiedam Nieuwland en Hoek van Holland, meldt het vervoersbedrijf RET.

"We zijn er blij mee dat zij met zovelen zijn gekomen. En dat we hun dit hebben kunnen bieden." Volgens de RET was het publiek heel divers, van jongeren tot ouderen en vanuit de regio tot van ver. Ook was het een populair uitje bij jonge gezinnen.

De gratis kennismaking is een voorproefje op maandag, wanneer de nieuwe metrolijn na veel vertraging officieel in gebruik wordt genomen. De Hoekse Lijn is de oude spoorlijn tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland, langs Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

Op 31 maart 2017 reed de laatste trein over het traject dat sindsdien is omgebouwd tot metrolijn. Bij Maassluis is er een nieuw station (Steendijkpolder) bijgekomen en in 2022 krijgt de metro ook nog een halte vlak bij het strand, aldus de RET.

RET verwacht 40 procent meer reizigers

De RET verwacht binnen enkele jaren 40 procent meer reizigers vergeleken met de zestienduizend die de NS op dit traject vervoerde. Dat is vooral omdat de nieuwe verbinding mensen op populaire bestemmingen in Rotterdam brengt, zoals Beurs, Blaak, Kralingse Zoom en Nesselande. De metro stopt ook nabij het Erasmus Medisch Centrum.

Reizigers hebben lang moeten wachten op deze metrolijn, erkent Maurice Unck, algemeen directeur van de RET. De metroverbinding had al in september 2017 klaar moeten zijn, maar er waren problemen met vergunningen en met de levering van beveiligingssoftware. Bovendien waren er storingen met bruggen en reed een vuilniswagen op een overweg een stuk bovenleiding en installaties kapot.

De lijn kost 462 miljoen euro, 90 miljoen meer dan begroot. In totaal is er ongeveer 160.000 kilometer aan testritten gereden, meldt de RET.

De dienstregeling gaat maandag voorzichtig van start, tussen Schiedam en Rotterdam-Nesselande. De vervangende bussen die de afgelopen jaren werden ingezet, blijven voor alle zekerheid de komende weken nog rijden. Over een maand moet er tussen Vlaardingen-West en Rotterdam-Binnenhof in de spits elke vijf minuten een metro rijden.