De nieuwe Hoekse Lijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland is zaterdagmiddag voor het eerst opengesteld voor reizigers.

Tijdens deze open dag voor de nieuwe metrolijn mogen reizigers gratis kennismaken met het nieuwe traject. De metropoortjes van alle stations op de Hoekse Lijn werden om 12.00 uur geopend, met uitzondering van het station Schiedam Centrum.

Vervoersbedrijf RET, dat verantwoordelijk is voor de nieuwe metrolijn, voert nu de laatste testen uit. Op basis van deze testen worden de laatste verbeteringen doorgevoerd.

Maandag zal de exploitatie van de Hoekse Lijn opstarten. Reizigers kunnen dan de nieuwe metrolijn gebruiken. Er volgt dan nog een opstartfase van een maand waarin RET alleen de dienstregeling van de verlengde B-lijn rijdt en daarnaast vervangend busvervoer regelt voor als er verstoringen optreden. Metrolijn A zal dan nog niet rijden.

Na de opstartfase zal de lijn volledig geopend kunnen worden met een officieel openingsmoment.

De metroverbinding had al in september 2017 klaar moeten zijn, maar er waren problemen met vergunningen en met de levering van beveiligingssoftware. Er waren storingen met bruggen en een vuilniswagen reed op een overweg een stuk bovenleiding en installaties kapot.