De gemeente Rotterdam mag 37 horecagelegenheden en winkels in de stad met een zogeheten cash center niet sluiten, oordeelt de voorzieningenrechter woensdag.

Op 12 augustus liet burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb een groot aantal zaken in Rotterdam sluiten vanwege de aanwezigheid van zo'n apparaat. Bij een cash center kunnen klanten contact geld storten, dat ze voor verschillende diensten kunnen inzetten, waaronder gokken op een illegale website.

Deze apparaten hadden volgens de burgemeester een "ondermijnend karakter". Binnen de gemeente Rotterdam zou tussen 1 en 27 maart afgelopen jaar in totaal 1,25 miljoen euro zijn ingelegd op de gokwebsite. De zaken werden daarom allemaal per direct gesloten.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de machines is nog niet afgerond. De betrokken winkels en horecagelegenheden hoeven hun deuren tot de uitspraak niet te sluiten.

Volgens de voorzieningenrechter heeft de burgemeester niet voldoende gemotiveerd waarom de sluiting van de zaken nodig was voor de openbare orde. Ook had hij beter moeten motiveren waarom het belang van het sluiten van de zaak groter was dan het belang van de ondernemers.