De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag een 44-jarige havenmedewerker veroordeeld tot zes jaar cel vanwege betrokkenheid bij cocaïnehandel.

De rechtbank acht bewezen dat Wendell E. betrokken was bij drie cocaïnetransporten. Het zou in totaal gaan om ruim 1.150 kilo cocaïne.

De verdachte had een cruciale functie binnen havenbedrijf ECT Delta Terminal, waar hij verantwoordelijk was voor het verplaatsen van containers. Hierdoor was hij in staat om containers waarin cocaïne werd vervoerd te onttrekken aan controle door de douane.

E. werd extra betaald omdat hij een vertrouwensfunctie bekleedt binnen het bedrijf, dat zich richt op het bestrijden van corruptie. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij deze functie misbruikte voor eigen gewin.

Verdachte containers in 2016 al aangetroffen

Verspreid over drie dagen in september en oktober 2016 trof de douane opengebroken containers met koffiebonen aan in de Rotterdamse haven. Al die containers hadden hetzelfde land van herkomst en dezelfde afzender en bestemming.

Volgens de officier van justitie wees alles erop dat in die containers verdovende middelen waren gesmokkeld. Al snel kwam de 44-jarige verdachte in beeld, omdat iemand via zijn account had geprobeerd de containers te verplaatsen.

OM: 'Verdachte liet zich omkopen'

Het OM denkt dat de man zich heeft laten omkopen en de cocaïnesmokkel mogelijk heeft gemaakt. Daarmee maakte volgens de officier van justitie misbruik van het vertrouwen van zijn werkgever en heeft hij de integriteit van zijn werkgever en de Rotterdamse haven geschaad.

De man verklaarde echter dat hij nooit geld heeft gezien. Dat acht het OM niet aannemelijk, omdat hij veel uitgaven heeft gedaan die niet bij zijn legale inkomsten passen. Zo besteedde de man een dubbel jaarsalaris in het jaar 2016.

Dat de verdachte heeft gehandeld onder bedreiging vindt de rechtbank niet aannemelijk.