De nieuwe metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland is bijna klaar. Op 30 september moeten de eerste reizigers mee kunnen rijden op de Hoekse Lijn.

De Hoekse Lijn is de oude spoorlijn van Rotterdam Centraal via Schiedam, Vlaardingen en Maassluis naar Hoek van Holland. Op 31 maart 2017 reed de laatste trein over de lijn. Sindsdien wordt de verbinding omgebouwd.

Over een paar jaar komt er een nieuwe eindhalte aan het strand van Hoek van Holland.

Metro had in 2017 moeten rijden

De metroverbinding had al in september 2017 klaar moeten zijn, maar er waren problemen met vergunningen en met de levering van beveiligingssoftware. Er waren storingen met bruggen en een vuilniswagen reed op een overweg een stuk bovenleiding en installaties kapot.

De lijn kost 462 miljoen euro, 90 miljoen meer dan begroot. In de afgelopen zes weken zijn al ongeveer 750 testritten over de lijn uitgevoerd.

Rotterdam wil voorzichtig beginnen

Rotterdam wil voorzichtig beginnen met de metroritten. Eerst rijden alleen de reguliere metrostellen. Pas na ongeveer een maand moeten extra spitsritten worden toegevoegd.

De afgelopen jaren reden vervangende bussen tussen Rotterdam en Hoek van Holland. Voor de zekerheid blijven die in de beginperiode van de nieuwe Hoekse Lijn rijden.