Het Openbaar Ministerie (OM) heeft achttien maanden cel geëist tegen een 34-jarige vrouw uit Rotterdam voor het maken van twee valse passen die toegang gaven tot het terrein van havenbedrijf ECT.

De officier van justitie eist achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de vrouw. De man aan wie ze de passen voor 10.000 euro leverde, hoorde twintig maanden celstraf tegen zich eisen.

De verdachte die de passen vervalste, werd in december vorig jaar aangehouden nadat in de zomer van dat jaar een insluiper met valse toegangspassen werd betrapt. Onderzoek naar die passen leidde naar de verdachte. De vrouw had er naast het maken van de passen ook voor gezorgd dat verschillende controlesystemen waren uitgeschakeld.

Volgens het OM zijn de passen van groot belang bij de invoer van criminele goederen. Uit het onderzoek is niet gebleken dat de vrouw wist dat de passen voor de invoer van drugs gebruikt zouden worden. Ze wordt dan ook niet vervolgd voor de invoer van drugs.

Medeverdachte ook niet verdacht van drugsinvoer

De medeverdachte, een 32-jarige man uit Stellendam, wordt ook niet verdacht van drugsinvoer. Hij zegt daarnaast dat hij de toegangspassen voor 12.000 euro heeft doorverkocht. De eis van het OM tegen de mannelijke verdachte is echter hoger, omdat hij eerder wel is veroordeeld voor de invoer van harddrugs.

De officier van justitie wil dat de vrouw de 10.000 euro die ze verdiende met het vervalsen van de passen wordt ontnomen. De mannelijke verdachte moet van het OM een boete van 17.500 euro betalen.

De uitspraak in de zaak is op 25 juli.