Het Rotterdamse rondvaartbedrijf Spido en het Rotterdamse theehandelshuis Van Rees Group dragen voortaan het predicaat Koninklijk.

Spido viert dit jaar het honderdjarig bestaan. De rederij begon ooit als taxidienst voor personeel van schepen in de haven, maar vaart momenteel met vijf schepen voornamelijk toeristen en dagjesmensen door de Rotterdamse haven.

Van Rees Group is al sinds 1819 actief als handelshuis in thee. Het bedrijf is de grootste onafhankelijke handelaar in thee en maakt zich hard voor duurzame productie van thee en voor goede arbeidsomstandigheden op de plantages.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt trots te zijn dat twee Rotterdamse bedrijven het predicaat hebben ontvangen.

Alleen de koning kan predicaat toekennen

Alleen koning Willem-Alexander kan het predicaat toekennen. Bedrijven met het predicaat mogen Koninklijk toevoegen aan hun naam en de koninklijke kroon opnemen in hun logo. De burgemeester kan het predicaat aanvragen, de commissaris van de koning reikt de oorkonde uit die bij het predicaat hoort.

Om voor het predicaat in aanmerking te komen, moet een bedrijf aan een aantal regels voldoen. Zo moet het minstens honderd jaar bestaan, betrouwbaar zijn, (inter)nationaal aanzien hebben en bestuursleden en commissarissen moeten een bewijs van goed gedrag tonen.

In Rotterdam zijn meer dan twintig bedrijven of instellingen die het predicaat Koninklijk hebben, waaronder Diergaarde Blijdorp. Daarnaast zijn er acht organisaties en verenigingen die het predicaat Hofleveranciers mogen voeren.