Enkele honderden politieagenten in Rotterdam krijgen een speciale training om stalking sneller te herkennen en te onderscheiden van huiselijk geweld, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdagavond in de Rotterdamse gemeenteraad.

De gemeente Rotterdam neemt deze maatregel na de moord op de zestienjarige Humeyra. Zij werd vorig jaar door haar ex-vriend Bekir E. om het leven gebracht bij haar school in Rotterdam-West. Het meisje had op dat moment al vier keer aangifte gedaan tegen haar ex-vriend voor bedreiging, stalking en mishandeling.

"We hadden in Rotterdam al een speciale eenheid die zich bezighoudt met huiselijk geweld waar ook mensen van de politie, GGD en maatschappelijk werk inzitten", zegt Aboutaleb in gesprek met RTV Rijnmond. "Wat er nu gaat gebeuren in Rotterdam is dat in alle districten mensen zullen worden opgeleid om stalking te herkennen."

De Rotterdamse burgemeester vindt dat politieagenten landelijk een dergelijke speciale training zouden moeten krijgen. Hij gaat daarover in gesprek met Erik Akerboom, de korpschef van de Landelijke Politie.