Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat met een handelsmissie op reis naar Shanghai, Tokio en Osaka.

Dit is om de stedenband tussen Rotterdam en Shanghai te vieren, die dit jaar veertig jaar bestaat. Dat meldt gemeente Rotterdam.

De zusterhavenrelatie met Tokio bestaat dertig jaar. De reis gaat van 10 tot 20 juni duren.

Shanghai en Rotterdam werken op diverse gebieden samen, zoals op onderwijs, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Rotterdam is als een van de eerste Westerse steden een zusterrelatie met Shanghai aangegaan.

“Eén op de drie á vier containers in de Rotterdamse haven komen uit China en zowel China als Japan staan in de top drie van investeerders in Rotterdam", aldus de gemeente.

Uitgebreide handelsmissie

De handelsmissie bestaat uit vertegenwoordigers van Havenbedrijf Rotterdam NV, Erasmus MS, Rotterdam Partners, hogescholen en vijfentwintig bedrijven. Aboutaleb gaat spreken bij verschillende seminars, zoals een over het Rotterdamse ouderenbeleid.

In Tokio heeft Aboutaleb een ontmoeting met de Japanse vice-minister voor infrastructuur en transport, Masashi Adachi. Daarna reist de handelsmissie door naar Osaka. In beide steden worden met “voor Rotterdam belangrijke Japanse investeerders gesproken”.

Bij de viering horen ook twee optredens van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Shanghai Symphonie Hall.