De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft terecht boetes van 7,5 miljoen euro en 600.000 euro opgelegd aan Rotterdamse taxibedrijven vanwege kartelvorming, oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag.

De taxibedrijven hadden in de periode van december 2007 tot februari 2011 onderling afspraken gemaakt over het contractueel taxivervoer in de regio, waar onder andere ook ziekenvervoer en leerlingenvervoer onder valt.

De afspraken tussen de Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC), IJsselsteden Taxi Combinatie (IJsselsteden) en BIOS Rijnmond Beheer (BIOS) werden gemaakt om onderlinge concurrentie te beperken. De bedrijven kregen vervolgens boetes opgelegd omdat deze afspraken vielen onder het kartelverbod.

RMC kreeg een boete opgelegd van 7,5 miljoen euro, BIOS een boete van 600.000 euro.

Aanvankelijk vochten de taxibedrijven de boetes aan en kregen zij gelijk. In hoger beroep oordeelt het CBb dat de boetes terecht zijn uitgedeeld, doordat de onderlinge afspraken tussen de bedrijven invloed konden hebben op concurrentie. Zij moeten de boetes alsnog betalen.