Een deel van Hogeschool Rotterdam-vestiging Kralingse Zoom werd begin 2018 onnodig gesloten nadat onderzoek uitwees dat de gevelbekleding niet aan der vereiste brandklasse voldeed. Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Crisislab.

Volgens Crisislab was de gevelbekleding weliswaar brandgevaarlijk, maar was het gebouw door aanwezigheid van sprinklers, een goede alarminstallatie en voldoende aanwezigheid van uitvalswegen wel veilig. Ook speelde mee dat er geen slaapplekken aanwezig waren in het pand.

Reden voor het onderzoek naar de gevelbekleding was de brand in de Londense Grenfell-woontoren in de zomer van 2017, waarbij 71 mensen het leven lieten en tientallen mensen gewond raakten. Onderdelen van de gevelbekleding voldeden niet aan de veiligheidseisen.

Toen bleek dat de bekleding van de vestiging van de Hogeschool Rotterdam niet brandveilig was, besloot het schoolbestuur het pand direct te sluiten. De circa 3.500 studenten van de Rotterdam Business School en medewerkers van dit instituut verhuisden naar het World Trade Center (WTC).

Hogeschool-voorzitter zou pand met huidige kennis alsnog sluiten

Collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam Ron Bormans laat in een reactie weten dat het pand met de kennis van nu alsnog zou worden gesloten. "Als er ook maar aan zweem van onveiligheid in een gebouw heerst, kan niemand zich er meer thuis voelen."

Volgens de voorzitter hebben de onderzoekers niet naar 'het volledige plaatje' gekeken. "De integrale kostenafweging, de effecten op het onderwijs en het gevoel van veiligheid onder studenten en medewerkers werden niet meegewogen, terwijl deze aspecten voor ons juist vooropstaan."