De gemeente Rotterdam hangt op vijf plekken verspreid over de stad Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) op laadpalen voor elektrisch rijden. Op de Westerkade is maandag de eerste AED op een laadpaal bevestigd, meldt de gemeente Rotterdam maandag in een persbericht.

Deze week worden ook AED's bevestigd op laadpalen op de Molenlaan, Clazina Kouwenbergzoom, de Jaap van de Scheurhof en de Strandweg.

Een AED is een draagbaar apparaat dat een elektrische schok geeft, die het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Het plaatsen van een AED op een laadpaal is een uitvinding van het Delftse bedrijf CityAED. De AED functioneert zelfstandig, zelfs als de stroom uitvalt. Dit komt door een ingebouwde accu.

Kees van Veldhuizen van de gemeente Rotterdam: "Het voordeel van deze AED's is dat zij 24 uur per dag bereikbaar zijn en op een openbare locatie hangen. Hierdoor zijn ze makkelijk bereikbaar bij een hartstilstand."

'Rotterdam zet al jaren in op hartveiligheid'

Volgens de gemeente is Rotterdam de afgelopen jaren een stuk "hartveiliger" geworden. Van Veldhuizen: "We hebben samen met de Hartstichting, Stichting Theia en andere partijen de afgelopen jaren flink ingezet op meer AED's en burgerhulpverleners. Het aantal burgerhulpverleners is gegroeid van zo'n 200 naar 4.400 en het aantal 24-uur per dag beschikbare AED's is gegroeid naar 225."

Volgens de Hartstichting krijgen elk jaar 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gereanimeerd en een AED wordt ingezet.