Bij een grote landelijke actie van de Kansspelautoriteit rond illegaal gokken heeft de politie donderdag invallen gedaan in tientallen Rotterdamse horecalocaties. Hierbij werden vijftig zogenoemde Cash Centers - die worden gebruikt voor illegaal gokken - in beslag genomen.

De Cash Centers werden aangetroffen in onder meer Rotterdamse theehuizen, cafés, winkels en snackbars.

Zo'n 'centre' is een soort geldautomaat, waar veel contant geld ingaat. Met het geld dat wordt gestort, kan iemand online vermoedelijk anoniem en illegaal gokken. Bij winst zou diegene het geld contant kunnen opnemen bij het Cash Center.

Het betreffende onderzoek naar illegaal gokken wordt landelijk gecoördineerd door het Openbaar Ministerie (OM) en ondersteund door de Kansspelautoriteit, gemeenten en meer dan tweehonderd agenten. Naast Rotterdam werden donderdag ook in Utrecht en omgeving, Oost-Nederland, Den Haag, Noord-Holland, Brabant en Limburg tientallen Cash Centers in beslag genomen.

'Cash Centers biedt mogelijk kansspel zonder vergunning'

Met de Cash Centers bieden de exploitanten vermoedelijk kansspelen aan zonder vergunning, wat in Nederland strafbaar is. Het OM legde donderdag beslag op meer dan een miljoen euro op buitenlandse bankrekeningen, mogelijk afkomstig van de Cash Centers.

Vier personen en tien rechtspersonen (dat is bijvoorbeeld een bv of stichting) zijn verdachten in de zaak. Er is vooralsnog echter niemand aangehouden. De actie loopt nog.

'Gokkers zijn met gokzuilen geheel oncontroleerbaar'

Het bestrijden van gokzuilen is volgens de Kansspelautoriteit belangrijk omdat gokkers "geheel oncontroleerbaar zijn, er geen zicht is op geldstromen, omzet, eventuele verdiensten en op een eerlijke gang van zaken."

Zo bieden Cash Centers de mogelijkheid om crimineel geld wit te wassen, kunnen minderjarigen zonder enige controle online gokken en kunnen gokkers worden opgelicht.

De gemeente Rotterdam onderzoekt of de locaties waar de invallen zijn gedaan, gesloten moeten worden.