Forum voor Democratie (FVD) is de grootste partij geworden in de gemeente Rotterdam bij de Provinciale Verkiezingen. De partij kreeg 15,7 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD met 12,8 procent.

Bij de verkiezingen van 2015 was de PVV nog de grootste partij van Rotterdam. De partij verloor ten opzichte van die verkiezingen meer dan de helft van de stemmen. Destijds haalde de PVV 16,6 procent van de stemmen, tegenover 7,8 procent bij de verkiezingen van dit jaar.

GroenLinks was de derde partij woensdag en kreeg 12,2 procent van de stemmen, 5,7 procent meer dan in 2015. Nieuwkomer Denk kreeg 7,5 procent van de stemmers achter zich.

VVD, PvdA en D66 hebben stemmen moeten inleveren in de gemeente. De VVD haalde 1,5 procent minder stemmen binnen, maar werd alsnog de tweede partij. De PvdA en D66 leverden 3,3 en 5 procent in.

Rotterdam was dit jaar opnieuw de gemeente met de laagste opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen. In Rotterdam kwam 44,9 procent van de kiezers naar de stembussen woensdag.

Toch is de stad tevreden omdat er ten opzichte van vier jaar geleden meer mensen naar de stembus zijn gegaan, liet een gemeentewoordvoerder weten. In 2015 bracht 35,1 procent van de kiesgerechtigden in de havenstad hun stem uit.

"Dat zijn toch 30 procent meer kiezers dan vier jaar geleden. Daar zijn we blij mee. Het is een mooi teken voor de democratie en voor de stad zelf", aldus de woordvoerder.

Bekijk de uitslag in Rotterdam: