De stembureaus zijn officieel gesloten voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019. Rond 21.00 uur had in Den Haag respectievelijk 49,2 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Volg hier het verkiezingsnieuws uit de provincie.

Doe de stemhulp | Stemlokalen in jouw buurt | Lees hier de belangrijke partijpunten

Bij een aantal stembureaus in Rotterdam was tijdelijk de voorraad stembiljetten op. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam meldde dat die tien stembureaus snel weer zijn bevoorraad.

De gemeentewoordvoerder zegt dat het opraken van de stembiljetten onder meer het gevolg is van de hoge opkomst bij de stembusgang.

De gemeente Alphen aan den Rijn meldt dat het opkomstpercentage voor de Provinciale Staten om 17.00 uur 33,36 procent was. Voor waterschap Hoogheemraadschap van Rijnland was de opkomst toen 31,12 procent.

Woensdag stemmen we ook voor iets anders dan op het biljet staat
93
Woensdag stemmen we ook voor iets anders dan op het biljet staat

Stemlokaal Eerste Kamer al door duizend mensen bezocht

In Den Haag kunnen mensen voor het eerst stemmen in de Eerste Kamer. Inmiddels hebben hier al meer dan duizend mensen hun stem uitgebracht. Vanwege de drukte zijn ook extra stemhokjes neergezet.

De gemeente Den Haag wil meer bijzondere locaties waar kiezers hun stem kunnen uitbrengen. Ze hopen zo de opkomst te verhogen.

Er kan ook in de Tweede Kamer worden gestemd. Daar staan de stemhokje bij de ingang aan de Pleinzijde. Hier is zo'n tweehonderd keer gestemd.

In 76 Nederlandse gemeenten, waaronder Rotterdam en Den Haag, wordt een experiment gedaan met "centraal tellen". Bij centraal tellen wordt op de verkiezingsavond alleen geteld hoeveel stemmen elke partij heeft gekregen. Dan ligt er een voorlopige uitslag. Op donderdag telt een nieuwe, frisse ploeg in hoeveel voorkeursstemmen er zijn uitgebracht. Dat moet fouten helpen voorkomen.

In Den Haag kan ook gestemd worden op het Oude Stadhuis. Vanwege het 100 jarig jubileum van algemeen kiesrecht is het stadhuis ingericht als 100 jaar oud stembureau. (Foto: ANP)