De gemeente Rotterdam gaat de aanpak tegen schuldenproblematiek flink omgooien, laat de gemeente dinsdag weten. Met de nieuwe aanpak wil de gemeente voor 2021 15.000 Rotterdammers helpen met de aanpak van hun schulden.

Momenteel telt Rotterdam 60.000 huishoudens die risico lopen op problematische schulden, schrijft de gemeente.

Met de nieuwe aanpak, genaamd Reset Rotterdam, wil Rotterdam meer aandacht geven aan het voorkomen van schulden en worden mensen geholpen om hun schulden onder controle te krijgen.

Centraal in de aanpak staat het begeleiden van jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar. Alle Rotterdammers uit deze leeftijdsgroep die bij de gemeente aankloppen voor hulp, krijgen een aanbod van de gemeente om te helpen.

De gemeente heeft een 'perspectieffonds' in het leven geroepen om de jongvolwassenen te helpen. Dit fonds, dat bestaat uit geld van de gemeente, bedrijven en instellingen, helpt met het afbetalen van schulden.

In ruil hiervoor wordt een tegenprestatie gevraagd, bijvoorbeeld een maatschappelijke stage of het afmaken van een opleiding.

'Onderwerp moet bespreekbaar worden'

Ook wil Rotterdam schuldenproblemen bespreekbaar maken. Hierdoor start de gemeente een driejarige campagne waarin Rotterdammers bewust worden gemaakt van de financiële impact van bepaalde levensgebeurtenissen.

Hierbij richt de gemeente zich op zaken als het afsluiten van een lening en het krijgen van een kind. nog een lening afsluiten of een kind krijgen.

De campagne richt zich niet alleen op Rotterdammers met schulden, maar ook op hun omgeving, zodat zij ook kunnen verwijzen of helpen.