De Rotterdamse Rekenkamer weerspreekt de bewering van de gemeente dat het document dat oud-wethouder Adriaan Visser naar de media had gelekt niet meer vertrouwelijk was. De wethouder stapte begin februari op toen uitkwam dat hij gelekt had.

Het college van burgemeester en wethouders meldde dinsdag dat het geen aangifte tegen Visser zou doen, omdat het gelekte document volgens extern onderzoek geen geheime status meer had.

Volgens de Rekenkamer was de geheimhouding van de gedeelde informatie niet opgeheven op het moment van lekken, ongeacht de versie van het document. "Dit betekent dat ook op de informatie in de met de pers gedeelde werkversie geheimhouding berust."

De wethouder lekte een document dat een ander licht moest werpen op een kritisch rapport van de Rotterdamse Rekenkamer over een oude, omstreden gemeentelijke vastgoeddeal.

De zeven oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad zijn het niet eens met de lezing van het college en hebben afgelopen donderdag aangifte gedaan.

Schiekadeblok zorgt al langer voor problemen in Rotterdam

Het Schiekadeblok zorgt al enige tijd voor onrust in de Rotterdamse politiek. De gemeente kocht in 2009 het terrein waarop het project van projectontwikkelaar LSI gebouwd zou moeten worden voor 52 miljoen euro.

Bij de koop werd afgesproken dat de projectontwikkelaar jaarlijks 2 miljoen euro aan erfpacht zou betalen aan de gemeente. LSI kon dit geld echter niet opbrengen, waardoor de gemeente zo'n 20 miljoen euro is misgelopen.

Vorig jaar kwam er een kritisch rapport van de Rekenkamer naar buiten waarin topambtenaar Visser, die de leiding had over het project, flink werd bekritiseerd. Om Visser te verdedigen werd een document waarin vertrouwelijke informatie stond die hem verdedigde naar de pers gelekt.