De zeven oppositiepartijen in de gemeenteraad van Rotterdam hebben donderdagochtend aangifte gedaan tegen oud-wethouder Adriaan Visser wegens lekken.

Visser lekte eind januari een document naar de media dat ander licht moest werpen op een kritisch rapport van de Rotterdamse rekenkamer over een oude omstreden gemeentelijke vastgoeddeal. Uit extern onderzoek blijkt volgens de gemeente echter dat het document niet meer vertrouwelijk was.

De oppositie vindt die lezing onzin. "Het college weet dat het stuk geheim was", zegt Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. "Wij mochten het niet inzien juist omdat het geheim was."

De partijen maakten twee dagen geleden bekend aangifte te doen. Toen werd bekend dat de gemeente geen aangifte ging doen tegen de oud-wethouder omdat de presentatie omtrent het Schiekadeblok, die de oud-wethouder lekte, niet geheim was.

De oppositie wil dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet. Eerder deden burgers al aangifte. Het lekken van vertrouwelijke stukken als wethouder is een ambtsmisdrijf.

Visser stapte begin februari op toen uitkwam dat hij gelekt had.