De monumentale Breitenbachboom aan de Westersingel wordt voor de komende drie jaar geadopteerd door boomtechnisch adviesbureau Bomenwacht Nederland.

Het adviesbureau schreef een wedstrijd uit voor een nieuw adoptieproject voor bomen. Hierbij wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de gezondheid van de boom en groeiplaatsomstandigheden.

Als blijkt dat er dan iets mankeert, worden er maatregelen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de boom kan uitgroeien tot een zogeheten veterane boom.

"In ieder geval creëren we een situatie waarin mensen nog jaren van de boom kunnen genieten", stelt de directeur van Bomenwacht Nederland Gerbrand van de Weerd op de website van Rotterdam.

Bonuspunten voor cultureelhistorische waarde

De Breitenbachboom won de wedstrijd omdat de boom goed scoorde op de categorieën monumentaal en beeldbepalendheid. Daarbij kreeg de boom bonuspunten voor het cultureelhistorisch verhaal achter de boom.

"Deze boom dateert al van de aanleg van de Westersingel rond 1860", vertelt Jos van de Vondervoort van Stadsbeheer. "De boom heeft het oorlogsgeweld en de latere reconstructie van het singelprofiel overleefd."

De naam van de boom is te danken aan een Zuid-Afrikaanse dichter. "In de jaren zeventig heeft de beroemde Zuid-Afrikaanse dichter Breiten Breytenbach bij deze boom verschillende openbare voordrachten gehouden", vervolgt Van der Vondervoort. "Op initiatief van Breytenbach is de boom toen tot symbolisch graf van de onbekende dichter verklaard."