Twee hondenknuffels staan vanaf zaterdag paraat om kinderen rond te leiden langs kunstwerken in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Kate en Buddy zijn uitgerust met sensoren waardoor ze weten waar ze zijn. Jonge bezoekers kunnen de knuffels op de arm meenemen, waarna de honden vertellen over kunstwerken waar ze bij staan.

De pluizige 'gidsen' zijn een idee van het 'kinderbestuur' dat sinds enkele jaren met het museum meedenkt. De knuffels werden ontworpen door studio Cameleofant. De rondleiding met Kate en Buddy is een proef en is alleen mogelijk tijdens de eerste twee maanden van de tentoonstelling Als de luiken sluiten.

Daarmee laat Museum Boijmans van Beuningen vanaf zaterdag in eigen huis zeventig topstukken zien, voordat het museum eind mei sluit voor een langdurige en grootscheepse vernieuwings- en opknapbeurt.

Onder die topstukken zijn werken van kunstenaars variërend van Rembrandt tot Picasso en van Jeroen Bosch tot Francis Bacon. Dit geldt ook voor het zeshonderd jaar oude, vorig jaar verworven drieluik van de Duitse kunstenaar die bekendstaat als de 'Meester van de Heilige Veronica'.

Aan de binnenzijde staan Maria, heiligen en andere taferelen uit het leven van Christus. Op de buitenzijde staat Christus die het kruis draagt.