Nieuwe straten in Rotterdam worden voortaan vaker naar vrouwen of minderheden vernoemd. Het Rotterdams college is positief over een eerder voorstel van D66 om meer diversiteit in straatnamen op te nemen.

Het voorstel werd gesteund door GroenLinks, Nida, SP en PvdA. Een ruime meerderheid van de straten is op dit moment vernoemd naar 'witte mannen'.

Volgens Jantje Steenhuis, voorzitter van de Rotterdamse Straatnamencommissie, betekent dat overigens niet dat "witte-mannen-namen" helemaal niet meer worden gegeven.

"Soms hebben we thema's waar het gewoon niet bij past. Zoals het gebied rond het verbouwde Zuiderziekenhuis, daar wordt een aantal straatnamen vernoemd naar voormalig artsen."

Gemeente wil huidige namen niet problematiseren

Een woordvoerder van de gemeente laat aan NU.nl weten dat zij "de geschiedenis niet gaan herschrijven of huidige namen willen problematiseren".

Tot halverwege de negentiende eeuw werden de straatnamen in Rotterdam meestal door particulieren bepaald. Vanaf mei 1850 geeft het college officieel straatnamen. De straatnamencommissie komt vier maal per jaar bijeen om de verzoeken die binnengekomen zijn te behandelen.