De Rotterdamse gemeenteraad wil dat burgemeester Aboutaleb minister Grapperhaus oproept de taser voorlopig niet toe te voegen aan de politie-uitrusting. Er kleven volgens de raad te veel gezondheidsrisico's aan en het kan door filmpjes van heftige arrestaties slecht zijn voor het imago van de politie.

Aboutaleb steunt het voorstel. Hij vindt ook dat er eerst goed onderzoek gedaan moet worden naar de gezondheidsrisico’s van de taser en pas daarna een beslissing moet worden genomen over het definitief gebruik.

Toch vindt hij wel dat er een extra politiemiddel naast het pistool en pepperspray moet zijn. "Als er iemand uitgeschakeld moet worden is de taser veiliger dan het gebruik van een pistool. Dus een extra middel is goed", zegt Aboutaleb.

Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA en PVV vinden dat de taser wel moet worden toegevoegd aan de politie-uitrusting. "Dit is een manier om agenten veilig hun werk te laten doen."

Vorig jaar deed het Rotterdamse politiehondenteam mee aan een landelijke proef met de taser. In meer dan de helft van de gevallen was alleen de dreiging van het wapen al voldoende.

Na de evaluatie zei de politie zelf positief te zijn over het gebruik van het stroomstootwapen.