De gemeente Rotterdam wil het aantal inwoners met een uitkering in Rotterdam Zuid omlaag brengen door mensen intensief te begeleiden bij het op orde krijgen van hun leven.

Problemen in het leven van de mensen vormen namelijk een sta-in-de-weg bij het vinden en houden van werk, denkt Rotterdam. 42 procent van de Rotterdammers met een bijstandsuitkering woont in stadsdeel Zuid. 

Daarom werd woensdagochtend het programma Samen voor Zuid gepresenteerd, onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), waarin gemeente en het Rijk 260 miljoen euro extra investeren. De ambitie van Rotterdam is dat over drie jaar in heel de stad nog maximaal 30.000 bijstandsgerechtigden zijn.

Rotterdam wil extra werkbegeleiders aannemen om mensen met problemen te helpen. Omdat de capaciteit omhoog gaat, kunnen deze werknemers zich minder met dossiers en meer met mensen bezig houden. Elke werkzoekende krijgt één contactpersoon toegewezen.

Het plan komt niet uit de lucht vallen. In de afgelopen periode werd succesvol geëxperimenteerd met de werkwijze bij project Werkweekagenda. "Mensen moeten eerst hun leven op orde krijgen. Pas dan kunnen ze op zoek naar een baan", onderschrijft werkconsulent Sadika Mouch.