De politie in Rotterdam houdt de komende weken een inzamelingsactie waarbij Rotterdammers hun wapens kunnen inleveren, zonder vervolgd te worden voor illegaal wapenbezit. 

Uit politiecijfers blijkt dat er vorig jaar 71 schietpartijen waren in Rotterdam. Vijftien mensen kwamen om het leven als gevolg van een misdrijf waarbij een wapen werd gebruikt. In 2019 staat de teller op negen schietpartijen.

Op wapenbezit staat normaal een maximumstraf van vier jaar. Tijdens de actie 'Zonder straf van je wapen af', die tot 3 februari duurt, geldt deze straf niet. 

Wapens kunnen ook anoniem ingeleverd worden bij één van de politiebureaus. Voor vuurwapens komt de politie langs bij mensen om het wapen op te halen.

"Ook voor vuurwapens is geen vervolging voor illegaal wapenbezit, maar er wordt wel sporenonderzoek gedaan om vast te stellen of het vuurwapen betrokken is geweest bij een misdrijf", meldt de politie. 

Vorig jaar startten bewoners van de Rotterdamse wijken Bloemhof en Hillesluis al een actie tegen wapengebruik. De petitie 'Wapens de Wijk uit' is door bijna achthonderd mensen ondertekend.