De directie van het Detentiecentrum Rotterdam doet aangifte tegen de groep vreemdelingen die afgelopen weekend personeel belaagde en spullen vernielde. Daarbij raakten ook medewerkers gewond. 

De problemen ontstonden nadat bij een bezoeker drugs was gevonden. Het personeel zette een drugshond in, waarna er een conflict ontstond. 

De gedetineerden, die in het centrum zitten om te worden uitgezet, werden agressief en bedreigden medewerkers fysiek. Ook zijn er dingen in het detentiecentrum vernield. 

Volgens directeur Roger Pellemans ging het om een Noord-Afrikaanse groep die het personeel gericht en met elkaar belaagde. "Daar was het personeel niet tegen opgewassen", zegt de directeur.  "Ontzettend spijtig dat hen dit is overkomen, maar met de meeste personeelsleden gaat het goed."

Relschoppers overgeplaatst naar isolatiecellen naburige inrichtingen

De vreemdelingen in het centrum worden niet in cellen vastgehouden, maar trekken met elkaar op. "Dus als er ruzie ontstaat, krijgt iemand al snel bijval en heb je een opstootje te pakken", zegt de directeur.

De relschoppers zijn overgeplaatst naar isolatiecellen van naburige inrichtingen. De dertig isolatiecellen van het detentiecentrum zaten op dat moment vol.

De dag- en avondprogramma's zijn als straf tijdelijk stopgezet. De vreemdelingen zijn niet meer dan een uur per dag gelucht. Het is de bedoeling dat de dagprogrammering vanaf vrijdag weer doorgaat.