Het aantal meldingen van autobranden in Rotterdam is in 2018 gestegen ten opzichte van 2017. In de stad gingen 241 auto's in vlammen op, 28 keer vaker dan in 2017.

Het overzicht is gebaseerd op cijfers van de site Alarmeringen.nl. Brandmeldingen op snelwegen en door ongevallen zijn niet meegenomen in de telling. De meeste autobranden vonden plaats in Amsterdam (299), gevolgd door Rotterdam en Den Haag (197).

Er kwamen landelijk ruim 5.500 meldingen binnen bij de alarmcentrales. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van 2017.

Het Verbond van Verzekeraars uitte eerder dit jaar al zijn zorgen over het grote aantal branden, die veelal zijn aangestoken. De koepel raadt mensen onder meer aan hun auto dicht bij een lantaarnpaal te zetten, omdat het licht pyromanen kan afschrikken.

In de meeste gevallen worden de auto's in brand gestoken door pyromanen of door criminelen die hun sporen willen uitwissen. Bijna alle branden gebeuren 's nachts. Autobranden door technische problemen komen niet veel voor, aldus het verbond.