De Raad van State heeft woensdagochtend meerdere bezwaren tegen de komst van surfattractie Rif010 aan de Keizerstraat in Rotterdam-Centrum ongegrond verklaard.

Het plan voor Rif010 ontstond in 2014 als stadsinitiatief. De gemeente trok er 3 miljoen euro voor uit.

Een deel van de Steigersgracht zal in gebruik genomen worden door het initiatief. Met een golfgenerator zullen golven worden opgewekt voor surfers, kanoërs en zwemmers.

Buurtbewoners en en een nabijgelegen kerk en klooster van de Dominicanen zien de komst van het watersportcentrum niet zitten. Ze verwachten geluidsoverlast en hebben moeite met de overkapping van de attractie. Deze zou niet mooi zijn en niet in het straatbeeld passen.

Overkapping zorgt voor reductie geluidsoverlast

De Raad van State acht deze bezwaren ongegrond omdat de gemeente Rotterdam een weloverwogen afweging heeft gemaakt met het plan voor de overkapping. De overkapping zorgt namelijk voor een grote reductie van de geluidsoverlast. Dit weegt volgens de Raad van State op tegen de wijziging in het straatbeeld.

Een andere bezwaarmaker is de initiatiefnemer van het nog te realiseren woongebouw RottaNova. Het bedrijf in huizenbeheer claimt dat het door de komst van Rif010 aanpassingen moet doen aan het ontwerp van het woongebouw.

De Raad van State gaat niet mee in deze redenatie omdat de komst van RottaNova juridisch nog niet rond was toen het gemeentebestuur toestemming gaf voor het realiseren van Rif010.