Het Rekenkamerraport over de grondtransactie van het Schiekadeblok wordt toch grotendeels openbaar. Dat hebben de fractievoorzitters van de Rotterdamse gemeenteraad en de burgemeester donderdag besloten.

Vorige maand wilde het presidium de gevoelige documenten over de grondtransactie nog geheim houden, maar deze geheimhouding is grotendeels opgeheven.

"Behalve delen die het economisch belang van de gemeente schaden blijven geheim", zegt een van de fractievoorzitters. 

Het rapport van de Rekenkamer dat zich richt op het miljoenenverlies van de gemeente op de aankoop van de grond tussen het Schiekadeblok en Rotterdam Centraal Station wordt volgende maand gepubliceerd. Daarbij zit dus een groot deel van de 'gevoelige documenten'. Die publicatie hangt al anderhalf jaar boven de markt.

Gemeente kocht de grond voor 52 miljoen euro

In 2009 kocht de gemeente de grond voor 52 miljoen euro van projectontwikkelaar LSI. Op de plek zou een toren van 200 meter hoog verrijzen en een parkeergarage.

De gemeente ging uiteindelijk voor miljoenen het schip in doordat nooit is gebouwd. In 2017 werd 21 miljoen op het project afgeboekt als verlies. De gemeente probeerde vastgelopen bouwprojecten met hun financiële steun uit het slop te trekken.  

Inmiddels zijn er nieuwe plannen voor de ontwikkeling van het gebied.