Uit een eerste onderzoek van de gemeente blijkt dat er acht Rotterdamse gebouwen zijn met mogelijk brandonveilige gevelplaten. Dat schrijft Wethouder Kurvers in een brief aan de gemeenteraad.

De aanleiding voor het onderzoek was de brand in Londen bij de Grenfell Tower, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Die brand verspreidde zich razendsnel via de gevelplaten.

Ambtenaren van de gemeente hebben 201.000 adressen onderzocht. Voor 11.000 huizen was nader onderzoek nodig. Na dat onderzoek bleven er nog dertig panden over. 

Bouw- en Woningtoezicht en de brandweer hebben verder onderzoek gedaan naar vluchtwegen, blusapparatuur en meldingsinstallaties. In acht gevallen bleek dat er een veiligheidsrisico kan zijn en dat mogelijk maatregelen nodig zijn.

'Brandonveilige gevelplaten bij hoogste gebouwen, zorginstellingen en ziekenhuizen'

Om welke gebouwen het precies gaat, zegt de gemeente niet. Het gaat in ieder geval om "de hoogste gebouwen van Rotterdam en zorginstellingen en ziekenhuizen".

Eerder werd een van de gebouwen van de Hogeschool Rotterdam gesloten omdat de gevelplaten van het gebouw niet brandveilig zijn. De hogeschool besloot om het pand vervroegd te gaan slopen. 

De gemeente benadrukt dat de uitkomst van het onderzoek niet wil zeggen dat deze gebouwen onveilig zijn. Er komen wel gesprekken met de eigenaren van de gebouwen. 

Nog niet alle gebouwen zijn geïnspecteerd. Wethouder Kurvers verwacht dat er nog eens honderd gevallen opduiken. Ook met die gebouweigenaren volgt een gesprek.