Het cybercrimeteam van de Rotterdamse politie is met vier cybervrijwilligers versterkt. Het gaat om mensen uit het bedrijfsleven met specifieke kennis van ICT, die een aanvullende training hebben gedaan. Ze worden ingezet bij het opsporen en de aanpak van ICT-gerelateerde criminaliteit.

In heel Nederland worden cybervrijwilligers ingezet, maakte de politie woensdag bekend. Onder die geselecteerde vrijwilligers bevinden zich meerdere ICT-adviseurs, een gepensioneerde natuurkundige, een kankeronderzoeker en een bio-informaticus, zegt de politie.

"Eigenlijk lagen deze kwaliteiten van de vrijwillige collega’s voor het grijpen, maar werden hun vaardigheden nog niet door ons benut", zegt programmadirecteur cybercrime Theo van der Plas.

De meeste vrijwilligers worden ingezet bij het darkwebteam. Het 'dark web' is een deel van het internet, onvindbaar voor zoekmachines als Google, waar onder meer drugs en wapens worden aangeboden en waar bijvoorbeeld kinderporno wordt verspreid.

Van der Plas zegt over de vrijwilligers dat je ze kunt zien als extra ogen en expertise voor de surveillance op het dark web.