De rechter heeft donderdag een 27-jarige Rotterdammer en zijn moeder en vader veroordeeld tot respectievelijk een celstraf van twee jaar, een celstraf van vijftien maanden en een werkstraf van honderdtwintig uur wegens zorgfraude met persoonsgebonden budgetten (PGB's) en het witwassen van geld.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt dat de drie ook beroepsverboden hebben gekregen. In totaal heeft de familie meer dan een miljoen euro aan pgb's misbruikt.

De familie nam ouderen van Turkse komaf als cliënten. Deze ouderen spraken geen goed Nederlands. De drie namen al het regelwerk uit handen van hun cliënten en konden zo gebruik maken van alle betaalgegevens van hun slachtoffers.

De veroordeelden maakten misbruik van de persoonsgebonden budgetten van hun klanten. Een pgb is een geldbedrag dat via een aangevraagde regeling kan worden ontvangen, zodat zorgbehoevenden zelf hun zorg kunnen inkopen.

Slachtoffers kregen minder zorg dan gevraagd

De cliënten kregen minder zorg dan waar zij recht op hadden. Zo kreeg één slachtoffer twee uur zorg per week, terwijl dagelijks hulp nodig was. Deze fraude werd verhuld met nepfacturen van fictieve bedrijven of bedrijven die nooit het opgegeven werk hadden gedaan.

De zoon pinde in werkelijkheid grote bedragen voor eigen gebruik en kocht onder meer horloges en auto's. In totaal heeft de familie meer dan een miljoen euro aan pgb's misbruikt.