De Rotterdamse gemeenteraad debatteert donderdagochtend over de intocht van Sinterklaas in de stad. Vijf partijen willen vragen stellen aan de burgemeester.

De demonstraties van actiegroep Kick Out Zwarte Piet en de aanwezigheid van extreemrechtse groepen Pegida en Voorpost staan centraal in het debat. Tijdens de intocht werden demonstranten van Kick Out Zwarte Piet op de Erasmusbrug vanuit auto's bekogeld met vuurwerk en eieren.

Ook viel één van de leden van KOZP een opponent aan. Drie mensen werden gearresteerd.

Leefbaar Rotterdam en de VVD zijn van mening dat demonstraties pas moeten worden toegestaan aan het eind van de intocht, als de meeste mensen weer naar huis zijn. Burgemeester Aboutaleb hecht zeer aan het demonstratierecht en vindt dat iedereen altijd moet kunnen demonstreren.

PvdA en Denk willen opheldering over de aanwezigheid van Pegida en Voorpost, die zich tijdens de optocht zwartgeschminkt en verkleed als Piet tussen het publiek hadden gemengd.

NIDA wil een einde aan Zwarte Piet. In een reactie op de ongeregeldheden van afgelopen zaterdag, liet Aboutaleb al weten dat in 2019 alleen nog maar roetveegpieten meelopen.